Semne si Simptome ale unui Dezechilibru Hormonal (partea II)
CitestePar facial sau corporal
Hirsutismul este parul in exces cel mai adesea vizibil in jurul gurii si barbiei. In cazul hirsutismului, cresterea suplimentara a parului apare adesea din excesul de hormoni masculini (androgeni), in primul rand testosteron.
Cea mai frecventa cauza este sindromul ovarului polichistic (PCOS). Aceasta afecteaza ovarele, si poate provoca, de asemenea, simptome precum acnee si menstruatii neregulate.
Piele subtire sau uscata
Cand exista fluctuatii ale nivelului de hormoni este afectat aspectul pielii.
Cei patru hormoni care au legatura cu sanatatea si frumusetea pielii sunt estrogenul, testosteronul, cortizolul si hormonii tiroidieni.
Estrogenul implicat in productia de colagen si mentinerea starii de hidratare a pielii. Odata cu inaintarea in varsta – dupa 40 de ani – nivelul de estrogen scade, ceea ce face ca pielea sa se subtieze si sa isi piarda elasticitatea.
Un nivel prea ridicat al estrogenilor afecteaza, de asemenea, aspectul pielii si se manifesta adesea prin hiperpigmentare.
Testosteronul stimuleaza activitatea glandelor sebacee, care au rolul de a proteja pielea impotriva factorilor nocivi din mediul extern, prin producerea unei substante grase (sebum).
La nivelul pielii, stresul cronic poate duce la agravarea acneei si a eczemelor. Excesul de cortizol este si una dintre cauzele aparitiei vergeturilor.
Cand tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, apar problemele de concentrare, oboseala, intoleranta la frig, iar pielea este foarte uscata.
Cand, dimpotriva, tiroida produce hormoni in exces, acest lucru se manifesta prin stari de anxietate, iritabilitate, insomnie, scaderea in greutate, iar la nivelul pielii, apare traspiratia excesiva.
Acnee
Androgenii reprezinta cei mai importanti dintre toti hormonii care regleaza productia de sebum de la nivelul pielii.
Acneea hormonala se dezvolta atunci cand modificarile hormonale duc la cresterea cantitatii de sebum pe care o produce pielea. Acesta interactioneaza cu bacteriile de pe porii pielii unde cresc foliculii de par apare acnee acnee.
Metabolism lent
Metbolismul lent poate fi o cauza a dezechilibrelor hormonale.
Nivelurile scazute de hormon tiroidian determina incetinirea metabolismului.
Nivelurile scazute ale leptinei pot creste apetitul unei persoane si pot incetini metabolismul. Asta explica de ce unele persoanele care tin dieta recastiga de obicei greutatea pierduta.
Stresul elibereaza si el hormoni care incetinesc metabolismul.
Depunerea grasimii in jurul taliei
Hormonii joaca un rol activ in metabolismul tau, nu numai in privinta modului in care depozitezi grasimea ci si locului unde o depozitezi. Un dezechilibru al hormonilor sexuali (testosteron si estrogen) poate genera aparitia grasimii abdominale care sa reziste oricarei diete - grasimea incapatanata!
Scaderea apetitului sexual
Libidoul scazut este cauzat de o serie de factori printre care si dezechilibrele hormonale. Acesta fluctueaza in mod natural de-a lungul vietii si de-a lungul ciclului menstrual (este firesc ca la ovulatie sa ai cel mai ridicat nivel al libidoului din luna, dar nu vrei ca acesta sa se prabuseasca efectiv in afara celor 2 zile de ovulatie din fiecare luna).
Atunci cand ovarele tale nu pot produce suficient estrogen in faza foliculara, cea care urmeaza menstruatiei, atunci libidoul tau este afectat.
Ciclurile menstruale neregulate
Mai multi hormoni sunt implicati in ciclul menstrual. Din acest motiv, un dezechilibru in unul sau mai multi dintre acesti hormoni poate provoca menstruatii neregulate. Conditiile specifice legate de hormoni care provoaca menstruatii neregulate includ sindromul ovarului polichistic (SOPC) si amenoreea.
SOPC
Sindromul ovarului polichistic (SOP) este un dezechilibru hormonal care apare atunci cand ovarele (organul care produce si elibereaza ovule) creeaza hormoni in exces. Daca aveti PCOS, ovarele produc niveluri neobisnuit de ridicate de hormoni numiti androgeni. Acest lucru face ca hormonii tai de reproducere sa devina dezechilibrati.
Infertilitate
Dezechilibrele hormonale sunt cauza principala a infertilitatii la femei. Tulburarile, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (PCOS) si anovulatia, pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal la femei. De asemenea, barbatii pot prezenta tulburari hormonale care le afecteaza fertilitatea, cum ar fi niveluri scazute de testosteron.
La femei, un dezechilibru de LH poate cauza o serie de probleme, inclusiv probleme menstruale si infertilitate. Estradiolul este un tip de estrogen generat de ovare, care ajuta la facilitarea ovulatiei sanatoase, precum si a conceptiei si a sarcinii.
In cazul infertilitatii urmatorii hormoni sunt testati in sange:
- hormonul foliculostimulant (FSH)
- hormonul luteinizant (LH)
- prolactina (PRL)
- tirotrofina (TSH)
- androgenii.