Your browser fingerprint:

Menstruatie anormala

Tulburari menstruale si sangerari anormale

Afla mai multe


Menstruatie anormala

Menstruatia anormala se refera la sangerarile vaginale care se produc fie in perioade, fie in cantitati neobisnuite si sunt insotite de simptome suparatoare. Aceste manifestari sunt, de fapt, simptome ale altor fenomene care se petrec in corpul tau, cele mai comune fiind dezechilibrele hormonale.

Pentru fiecare din problemele descrise mai jos exista solutii si este indicat sa mergi la medic pentru a primi tratamentul potrivit. Pentru a rezolva cu adevarat problema, tratamentul trebuie sa vizeze cauzele ce determina dereglarea menstruatiei si nu mascarea simptomelor.


Cand vine neregulat

Cel putin 30% dintre femei se confrunta cu cicluri menstruale neregulate.

Lungimea ciclului menstrual variaza de la femeie la femeie, de cele mai multe ori situandu-se undeva intre 23 si 35 de zile. Daca ciclurile menstruale sunt in afara acestui interval sau lungimea lor variaza cu mai mult de 8 zile, ciclul este considerat neregulat. Lungimea ciclului menstrual ar trebui sa fie aceeasi de fiecare data.

Etapa de viata in care te afli iti influenteaza major ciclul menstrual.

Astfel, in perioada pubertatii, cand menstruatia apare pentru prima data, ciclul menstrual nu este tocmai regulat. In jurul varstei de 20 de ani, dupa stabilizarea nivelurilor de estrogen si progesteron, ciclul menstrual poate veni cu precizia unui ceas elvetian.
Dupa 30 de ani, deoarece nivelurile de estrogen si progesteron incep sa fluctueze, vei observa frecvent unele nereguli cu ciclul tau. Iar dupa implinirea varstei de 40 de ani, iregularitatile aproape ca devin noile standarde. Nu vei mai ovula ca inainte si, in consecinta, poti avea menstruatii mai frecvente sau mai rare. Cand nu ai mai avut menstruatie timp de mai mult de un an se considera ca ai intrat in menopauza.

Toate femeile sunt diferite, dar influenta genetica este considerabila si, cel mai probabil, vei inceta sa ai menstruatie aproximativ la aceeasi varsta cu mama ta.

De asemenea, daca ai nascut de curand sau ai utilizat metode de contraceptie hormonala, tine cont ca este normal ca ciclul menstrual sa fie neregulat timp de mai multe luni dupa nastere sau dupa renuntarea la contraceptia hormonala.

Iregularitatea ciclului menstrual poate avea una sau mai multe cauze, de cele mai multe ori fiind de natura hormonala.

Daca ciclul este mai mic de 23 de zile, poti avea o afectiune numita deficit de faza luteala, caracterizata prin scurtarea fazei luteale (cea de a doua jumatate a ciclului, dupa ovulatie). Aceasta afectiune este in mod obisnuit cauzata de un dezechilibru hormonal, in care nivelurile de estrogen cresc prea mult in raport cu nivelurile de progesteron. Daca ciclul tau dureaza mai mult de 35 de zile, este posibil sa ai o afectiune care intarzie sau impiedica aparitia ovulatiei, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice. Oricare ar fi cauza, este important sa mergi la un control medical pentru a vedea ce se intampla cu hormonii tai.

Cand doare foarte tare

Numeroase studii medicale arata ca 50% pana la 90% dintre femei sufera de dureri menstruale.

Din aceasta cauza, multe femei pierd adesea cate o zi de lucru in fiecare luna si, chiar daca merg la locul de munca, simt ca productivitatea lor este compromisa. Chiar si la Jocurile Olimpice din 2016, o redutabila inotatoare chineza a declarat ca menstruatia a impiedicat-o sa inoate mai bine, pentru ca se simtea slabita si obosita!

In ciuda faptului ca atat de multe femei sufera in timpul menstruatiei, durerile sunt adesea ignorate. S-ar parea ca toata lumea considera crampele menstruale drept o cruce pe care femeile trebuie sa o poarte, nu-i asa? Gresit! Desi crampele foarte dureroase, la fel ca si simptomele intense ale sindromului premenstrual, sunt incredibil de frecvente, ele nu sunt normale. Aceste dureri sunt calea prin care corpul nostru ne spune ca ceva nu functioneaza atat de bine cum ar trebui; in plus femeile care sufera de crampe menstruale intense prezinta de obicei simptome pe tot parcursul ciclului lor menstrual, nu doar in timpul menstruatiei.

Totusi, de ce apar durerile menstruale?

Numele purtat de crampele menstruale in termeni medicali este dismenoree primara. Afectiunea este cauzata de productia crescuta de prostaglandina, hormon produs de uter, care il determina sa se contracte. Cand aveti contractii uterine puternice, alimentarea cu sange a uterului este blocata pentru moment, iar muschiul uterin nu mai primeste oxigen, ceea ce provoaca avalansa de crampe si dureri menstruale.

In acest timp este posibil sa apara si diareea sau starea de slabiciune, cand deveniti brusc palida si transpirata. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca prostaglandina accelereaza contractiile de la nivelul intestinelor, ceea ce determina diareea si duce la scaderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sange. Scaderea tensiunii arteriale induce starile de slabiciune.

Anumite afectiuni, precum endometrioza si boala inflamatorie pelvina, sunt asociate cu crampe menstruale intense.

Endometrioza poate provoca probleme de fertilitate. Boala inflamatorie pelvina poate cicatriza tesuturile uterine, ceea ce creste riscul unei sarcini extrauterine, in care ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului. Alti factori de risc includ utilizarea unui dispozitiv intrauterin (DIU), fibroamele uterine si bolile cu transmitere sexuala.

Daca ai crampe menstruale foarte puternice sau alte simptome premenstruale de mare intensitate, care te impiedica sa iti desfasori activitatea in mod normal, considera-le mecanisme de avertizare ale corpului tau si acorda atentie la ceea ce ti se intampla in momentele respective, deoarece, mai devreme sau mai tarziu, sanatatea ta poate fi afectata.

In mod traditional, medicii vor prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (cum ar fi ibuprofenul) pentru durere si/sau anticonceptionale pentru a diminua crampele menstruale, dar noi optam pentru o abordare mai naturala, fara efecte secundare, care sa iti regleze echilibrul hormonal: NorMens.

Cand sangerezi prea mult

Una din cinci femei se confrunta cu sangerari menstruale atat de abundente, incat nu-si poate desfasura activitatile de rutina in zilele in care se afla la menstruatie.

Sangerarea este considerata abundenta in momentul in care interfereaza cu activitatile obisnuite. Poti fi nevoita sa iti schimbi absorbantul la fiecare ora, spre exemplu, in loc sa-l schimbi de 4 - 5 ori pe zi, cum este normal. O sangerare abundenta, cu coagulare a sangelui iesita din limitele normale, determina si prezenta cheagurilor. Oricand apar cheaguri de sange mari, e nevoie de investigatie amanuntita.

Sangerarile menstruale abundente pot fi cauzate de dezechilibre hormonale - prea mult sau prea putin estrogen sau progesteron -, anomalii care tin de structura uterului, cum ar fi polipii sau fibroamele, precum si de alte afectiuni, care includ probleme ale glandei tiroide, tulburari de coagulare a sangelui, boli ale ficatului sau ale rinichilor.

De asemenea, unele medicamente, cum ar fi anumite anticoagulante sau heparina si hormonii de sinteza, pot determina o sangerarea menstruala abundenta, precum si complicatiile survenite in urma folosirii anumitor dispozitive intrauterine, avorturile spontane sau sarcinile extrauterine.

Sangerarea menstruala, ca si cantitate, poate varia in functie de varsta: este diferita la pubertate cand menstruatia abia a aparut, fata de apropierea de menopauza. Daca menopauza s-a instalat deja si inca mai aveti sangerari vaginale, este foarte important sa discutati cat mai repede cu un medic. Orice sangerare vaginala dupa menopauza este considerata anormala si trebuie evaluata imediat de doctor.

Daca va confruntati cu o sangerare mai abundenta decat de obicei - si nu este pentru ca in cele din urma va vine menstruatia dupa ce ati sarit peste o luna - ar trebui sa discutati cu medicul dvs. Faceti acelasi lucru daca sangerati intre menstruatii sau dupa contact sexual.

Cand lipseste

Menstruatia nu a venit! Unde si de ce a disparut? Cand se va intoarce? Si de ce va deranjeaza atat de mult, cand v-ati dorit de-atatea ori sa dispara complet din viata dvs.?

Oricine a trecut prin lipsa unei menstruatii - in termeni medicali se numeste amenoree - cunoaste anxietatea cauzata de disparitia brusca a "prietenului" nostru, cel care ne vizita de obicei in fiecare luna. Adica, cum indrazneste sa te lase cu ochii in soare cand te-a insotit (fara invitatie!) la atat de multe petreceri, intalniri, weekend-uri la plaja sau la examene?

Amenoreea nu este o boala, un blestem sau o afectiune, ci mai degraba un simptom al altui fenomen care se petrece in corpul dvs. Determinarea cauzei exacte a ceea ce se afla in spatele lipsei menstruatiei poate fi uneori dificila, deoarece aceasta absenta e un indicator al mai multor posibile probleme diferite.

De obicei, amenoreea este cauzata de dezechilibrele hormonale.

Acestea implica un nivel scazut de estrogen sau o combinatie de estrogen si progesteron scazut. Atunci cand nivelurile de estrogen si/sau progesteron sunt prea mici, corpul femeii nu este in masura sa construiasca mucoasa uterina (endometrul) si, ulterior, sa o elimine in fiecare luna (menstruatie). In plus, in unele cazuri, organismul femeii ar produce cantitati prea mari din hormonul sexual masculin. Un nivel ridicat al acestui hormon poate preveni sau intarzia in mod semnificativ ovulatia in fiecare luna, ceea ce face ca menstruatia sa devina neregulata sau sa dispara complet. Aceasta problema este frecvent diagnosticata ca sindromul ovarelor polichistice.

Alte cauze pentru amenoree sunt unele probleme structurale si/sau genetice ale organelor de reproducere sau la nivelul hipofizei, precum si utilizarea anumitor categorii de medicamente.

Exista insa si motive naturale pentru lipsa menstruatiei. Organismul nostru trece prin faze si cicluri naturale, in care uneori amenoreea este pe deplin asteptata, deci nu este nevoie sa ne alarmam. Acestea includ: sarcina, alaptarea, perimenopauza si menopauza.

Atunci cand lipsa menstruatiei nu este normala, amenoreea vine la pachet cu multe simptome fizice si emotionale care nu sunt deloc placute.

Acestea includ acneea (uneori mai agresiva chiar decat in perioada adolescentei), caderea parului de pe cap sau cresterea parului pe fata, libidou scazut sau inexistent sau - si mai rau - contactul sexual foarte dureros.

Daca nu ai avut menstruatie timp de trei luni sau mai mult si daca ai oricare dintre simptomele de mai sus, iti recomandam sa consulti medicul pentru a determina cauza exacta.

Multe femei considera ca lipsa menstruatiei este o binecuvantare sau nu isi doresc copii, caz in care nu vad de ce ar trebui sa aiba grija daca au sau nu menstruatie. Insa indiferent daca doresti sau nu copii, este imperativ necesar sa intelegi ca sanatatea menstruala va reflecta sanatatea ta generala. Daca menstruatia lipseste sau este neregulata, se intampla ceva mai serios de care trebuie sa te interesezi.



NorMens actioneaza asupra cauzelor care determina aparitia problemelor menstruale si are o dubla actiune, atat una imediata asupra manifestarilor sindromului premenstrual, cat si una pe termen lung, prin reglarea echilibrului hormonal si a ciclului menstrual. Vestea si mai buna este ca face toate acestea in mod natural, fara nici un fel de hormoni si fara a avea efecte secundare!

Afla cum te poate ajuta NorMens sa te bucuri de punctualitate si confort in fiecare luna de aici.