Your browser fingerprint:

Sindromul premenstrual

Tulburari emotionale, fizice si de dispozitie care apar inainte de menstruatie

Afla mai multe


Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual (SPM) se refera la o combinatie de tulburari emotionale, fizice si de dispozitie care afecteaza o femeie dupa perioada de ovulatie. Sunt mai mult de 150 de simptome asociate cu sindromul premenstrual, ce pot sa apara cu aproximativ o saptamana inainte de menstruatie si care dispar odata cu inceputul acesteia sau la scurt timp dupa.

Crampele aparute in timpul menstruatiei sunt determinate de contractiile uterine pentru eliminarea endometrului si nu reprezinta un simptom al sindromului premenstrual, desi ele se pot suprapune ca si perioada de timp.


NorMens elimina simptomele neplacute ale sindromului premenstrual inca dn prima luna


Aproximativ 30 - 40% dintre femei se confrunta cu simptome SPM, suficient de severe incat activitatea lor zilnica sa fie intrerupta.

Acestea sunt mult mai severe decat simptomele tipice premenstruale, mai usoare si cu care se confrunta aproximativ 90% dintre femei. SPM afecteaza in primul rand femeile peste 25 de ani si tinde sa se inrautateasca cu varsta, mai ales la femeile care au nascut.

Tipuri de simptome ale SPM

  • Afective: Depresie, iritabilitate, anxietate, furie, accese de plans, senzatii de panica
  • Comportamentale: Impulsivitate, agitatie, letargie, scaderea motivatiei
  • Autonome: Palpitatii, greturi, constipatie, ameteala, transpiratie, tremuraturi, vedere incetosata, senzatie de caldura
  • Fluide/ Electrolitice: Balonare, retentie de apa, umflarea sanilor, umflarea mainilor si a picioarelor
  • Dermatologice: Acnee, ingrasarea parului, urticarie si mancarimi, herpes si eruptii alergice
  • Cognitive: Scaderea concentrarii, fluctuatii de memorie, lapsusuri, gandire greoaie, senzatie de confuzie mentala
  • Dureri: Migrene, dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare si articulare, dureri de sani, gat intepenit

Se crede ca SPM este in mod direct legat de hormoni si este influentat intr-o masura foarte mare de nutritie si de stilul de viata.

Hormonii nu determina doar modul in care functioneaza corpul nostru, ci si modul in care simtim si raspundem la stimuli interni si externi. Acestia fac parte din "software-ul" uman complex, care este construit si pe enzime, alimente sanatoase, ganduri pozitive si o chimie echilibrata a corpului. Datorita fluctuatiilor hormonale, SPM strica acel echilibru, adesea declansand simptome neplacute.

Se considera, asadar, ca SPM este cauzat de cresterea si scadarea brusca a nivelului de estrogen sau de progesteron. Aceste reduceri bruste pot influenta inclusiv serotonina, o substanta care are un puternic efect asupra starii de spirit. Nu este clar de ce unele femei se confrunta cu SPM in timp ce altele nu, dar cercetatorii suspecteaza faptul ca anumite femei sunt mai sensibile decat altele in ceea ce priveste schimbarile nivelurilor hormonale.

Simptomele SPM pot creste in intensitate dupa fiecare sarcina sau odata cu inaintarea in varsta, pana ce acestea inceteaza la instalarea menopauzei. Femeile cu SPM au de multe ori o sora sau mama care sufera, de asemenea, de SPM, acest lucru sugerand existenta unei componente genetice.

O forma mult mai severa a SPM este tulburarea disforica premenstruala, care afecteaza aproximativ 3 - 8% dintre femei.

Cele mai frecvente simptome ale tulburarii disforice premenstruale sunt: iritabilitatea sporita, oboseala severa, anxietatea si schimbarile de dispozitie.


Femeile care s-au confruntat in trecut cu tulburari de dispozitie, depresii sau cu depresii post-partum au o predispozitie mai crescuta spre a dezvolta tulburare disforica premenstruala.

SPM nu este o regula!

Indiferent cat de multe femei stii ca se lupta cu pofte, schimbari ale starii de dispozitie si alte simptome "tipice" in fiecare luna, aminteste-ti ca SPM nu este o regula. Sigur, aceste manifestari sunt adesea obisnuite si acceptate din punct de vedere social si sunt descrise ca probleme tipic feminine, dar nicio femeie nu ar trebui sa suporte disconfort si durere psihica timp o saptamana, in fiecare luna, pe toata durata varstei reproductive.

Tratamentele pentru SPM se intind de la terapii traditionale la medicina alternativa, cu abordarile de tip selfcare situate undeva la mijloc. Scopul tau trebuie sa fie sa gasesti cea mai buna solutie pentru situatia ta specifica.

Abordarea unui stil de viata sanatos este intotdeauna de dorit, avand beneficii directe asupra ciclului menstrual. O nutritie echilibrata, exercitiile fizice, odihna suficienta, reducerea stresului si suportul emotional in perioada premenstruala cu siguranta te vor ajuta sa tii sub control simptomele SPM.

Alege tratamente naturale impotriva SPM, cu efecte benefice pe termen lung.

Daca pana acum tratamentul tau a constat in utilizarea anticonceptionalelor, cum sunt pilulele contraceptive hormonale, nu pierde din vedere ca, desi aceste medicamente pot fi extrem de utile in eliminarea simptomelor SPM, ele isi vor face efectul numai in perioada in care sunt folosite, spre deosebire de metodele si produsele naturale care actioneaza asupra cauzelor care determina aparitia SPM.

Numeroase studii clinice au demonstrat ca amestecul bine dozat de extracte de Mielarea si Maca reduce simptomele neplacute determinate de SPM. NorMens are in compozitie extracte din aceste plante si te poate ajuta sa scapi de simptomele neplacute ale SPM.